Hvordan fungerer ulike luftrensere?

De ulike prinsippene strekker seg fra maskering av vond duft til etsning av kilden til den vonde duften. Alle prinsippene er viktige å kjenne til for å få en bedre forståelse for luftrensere og den jobben de gjør, slik at du kan finne riktig metode for deg og din familie.

Absorberer den vonde lukten

Enkelte luftrensere er laget for å absorbere den vonde lukten. Det finnes ulike produkter som kan benyttes for å trekke ut den ubehagelige duften. Silica gel er et slikt produkt. Det finnes ofte i små avfuktere der de holder på vesken og den vonde duften. De er lette å få tak i da de selges i mange former hos for eksempel bensinstasjoner. Zeolit er et annet slikt produkt. Det finnes i enkelte former for avfuktere, nærmere bestemt avfuktere med tørkerotor.

Oksider den vonde lukten

Dette betyr å fjerne duften ved å oksidere den med en kjemisk reaksjon. Når du oksiderer noe betyr det at du fjerner noe, i dette tilfelle den vonde lukten, fra der den befinner seg. Klorin er et middel som kan brukes ved oksidering. Dette er et sterkt stoff som vil etse bort det som skaper problemer i hjemmet eller der problemet er.

Rens luften for bakterier

Luftrensere benyttes for å ta knekken på bakterier, sopp, eller virus fra ulike flater rundt i huset. De kan også benyttes for å ta knekken på de virusene som måtte finnes i luften rundt. Disse vil ikke inneholde noen form for duft og vil heller ikke kunne fjerne allergener fra luften. Her vil du sette et lite filtrerings system i veggen eller i rommet som renser luften for deg.

Vask bort vond lukt

De fleste vaskemidler inneholder en form for duft som frigjøres når du vasker. De vonde luktene vil bli vasket bort og bli erstattet med en renere og langt mer behagelig en. Såpene er bygget opp for å fjerne potensielle problemer og friske opp. Det samme gjelder håndsåper og lignende. De er laget for å vaske bort det som lukter vondt eller bare for å fjerne potensielle duftproblemer.

Maskerer den vonde lukten

Når en bruker en luftrenser vil den frigjøre dufter ut i rommet som vil maskere den vonde duften som du gjerne vil bli kvitt. Sprayer er det beste eksemplet. Når du sprayer rundt i rommet så vil duften fra sprayen være sterkere enn den vonde. Dette fører til at den vonde lukten blir maskert, og du kan lukte den friske og nye duften istedenfor.

Denne typen luftrenser er den mest brukte i alle hjem. Det gjør det enkelt å bli kvitt dårlige lukter, samtidig som forbruker får en ny duft i rommet. Denne typen spray frigjøres som en sky. Duftpartiklene flyter fritt rundt og frigjør den ønskede duften over et bredt område.

Duftlys er en annen form som maskerer vond duft. Når du tenner på lyset vil det frigjøre duftpartikler som gir en god duft som flyter rundt så lenge som lyset er tent.

Det finnes også mange former for luftrensere som du plugger i en stikkontakt. Disse vil ved hjelp av elektrisitet sende en kontinuerlig strøm av duft ut i rommet hvor de befinner seg. Her er det ofte mulig å erstatte den lille lommen med duft i seg. Det samme prinsippet benyttes for luftrensere for biler, enten den henges i speilet eller i selve klimaanlegget.