Viktige helsefordeler med frisk luft

Eksperter og studier mener at det har en positiv effekt på helsen vår å være ute i frisk luft. Det vi nordmenn er så heldige med, er at frisk luft er noe vi finner over hele landet vårt. De fleste av oss har opplevd å sitte inne med jobb, eller skole, og til slutt ikke klart å jobbe effektivt lenger. Hodet er tungt, man blir trøtt, og hjernen vil ikke fungere lenger. Vi trenger litt frisk luft.

Reduserer stress

Å være ute i frisk luft og natur gjør at man bruker alle sansene sine. For å orientere seg bruker man øynene, naturen har mange ulike lukter, og man kan høre forskjellige lyder som elver, fugler, eller vind. Dette er ting som gjør at stresshormonet blir redusert, noe som igjen gjør deg mer avslappet og reduserer stress. Forskning viser også at lukten av furutrær kan hjelpe med å reduserer stress, og blomsten lavendel reduserer angst.

Renser lungene og gir bedre immunforsvar

Frisk luft hjelper luftveiene i lungene dine med å utvide seg mer og dermed vil det forbedre lungenes rensende virkning. Du vil frigjøre luftbårne toksider fra kroppen når du puster ut. Hvite blodceller dreper og bekjemper bakterier, og disse cellene trenger frisk og nok oksygen for å fungere på riktig måte. Bare en kort gåtur ute er nok til å forbedre immunforsvaret ditt.

Bra for fordøyelsen

Frisk luft kan være en fordel ved at det hjelper deg å fordøye maten bedre. Frisk luft er derfor viktig dersom du ønsker å gå ned i vekt.

Gjør deg gladere, og gir mer energi

Hvor mye oksygen du inhalerer vil påvirke hvor mye serotonin du produserer. Serotonin kan virke inn på og forbedre humøret ditt, og gi deg en større følelse av lykke og velvære. I tillegg hjelper frisk luft kroppen med å øke energinivået. Mer oksygen til hjernen gir mer klarhet, og forbedrer konsentrasjonen. Du trenger ikke lenger ty til energidrikker og lignende. Studier viser nemlig at å være ute i frisk luft og i naturen vil øke energien i 90 % av tilfellene.

En god kilde til D-vitamin

Å være ute er viktig fordi det bidrar til at huden øker produksjonen av D-vitamin. Dersom man får sol på kroppen vil den produsere D-vitamin av seg selv, og man vil dermed slippe å ta kosttilskudd eller ekstra vitaminer. Vitamin D er en av de viktigste vitaminene i kroppen, og siden det ikke er så veldig mange matvarer som inneholder D-vitamin er det en stor fordel å få det gjennom solen.

Tips til hvordan du kan få mer frisk luft

Det er ikke vanskelig, spesielt for oss som bor i Norge og som er så heldige å ha så god luft som vi har. Det skal ikke mye til for å få litt ekstra med frisk luft inn i hverdagen vår. Du kan for eksempel begynne å sove med åpent vindu, hvis du ikke gjør det allerede. Å gå eller sykle til jobb og skole er en helt ypperlig måte å få litt frisk luft, og en god start på dagen. I tillegg får man flettet inn litt mosjon på morgenkvisten. Dersom du på jobb eller skole ikke har mulighet til å åpne vinduer, kan det være lurt å ofte ta pauser hvor man går ut og trekker litt frisk luft inn i lungene.